Γιατί εκατοντάδες έφηβοι στις ΗΠΑ έκαιγαν τις φωτογραφίες των Beatles και η Κου Κλουξ Κλαν τους «κάρφωνε» σε σταυρούς που έκαιγε; Η «αναγκαστική» συγγνώμη του Λένον για να ηρεμήσει η κατάσταση.

 


4 Μαρτίου 1966. «Τα Σκαθάρια» διένυαν την πιο επιτυχημένη τους περίοδο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του, ο νεαρός Τζον Λένον, χαριτολογώντας είπε ότι η μπάντα του, είναι «πιο δημοφιλής από τον Ιησού». Η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε δεν είχε προηγούμενο.   
Ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν εμπάργκο στo συγκρότημα, εξαγριωμένοι χριστιανοί πολίτες έκαψαν τους δίσκους του σε δημόσια θέα, συνεντεύξεις ακυρώθηκαν ενώ η διαμάχη επισκίασε την κυκλοφορία του πολλά υποσχόμενου νέου άλμπουμ με τίτλο «Revolver». Ο Λένον αμέσως εξήγησε πως δεν σκόπευε να προσβάλει την χριστιανική θρησκεία και τους πιστούς της. Απλώς μιλούσε ο «υπερβάλων ζήλος» της εποχής.
 Η επίμαχη φράση
 Τον Μάρτιο του 1966, η λονδρέζικη εφημερίδα «Evening Standard» δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στους Beatles με τίτλο, «Πως είναι η ζωή ενός Beatle;». Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η Αγγλίδα δημοσιογράφος Μορίν Κλιβ, η οποία από την αρχή της «Βeatlemania», κάλυπτε το φαινόμενο.
Τον Φεβρουάριο του 1966 συναντήθηκε με τον Λένον στο σπίτι του, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο, για την προγραμματισμένη τους συνέντευξη. Όπως έγραψε στο άρθρο της, ο Λένον ήταν ένας ανήσυχος άνθρωπος που αναζητούσε διαρκώς «το νόημα της ζωής». Μίλησε για το ενδιαφέρον του για την ινδική μουσική και την ανάγνωση βιβλίων. Ο ίδιος επέλεξε μάλιστα να παρουσιάσει ορισμένα βιβλία που καθόρισαν τη σκέψη του. Ανάμεσα σε άλλα ήταν και το «The Passover Plot» του Hugh J. Schonfield, το οποίο άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε τον Χριστιανισμό. 
Ο Λένον εξήγησε πως «διάβαζε εκτενώς για τη θρησκεία» και επισήμανε: «Ο Χριστιανισμός θα φύγει. Θα εξαφανιστεί και θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζεται να το αμφισβητήσουμε αυτό, θα αποδειχτεί ότι έχω δίκιο. Εμείς είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος θα φύγει νωρίτερα, το ροκ’ν’ρολ ή ο Χριστιανισμός. Ο Ιησούς ήταν σωστός αλλά οι οπαδοί του ήταν στενόμυαλοι και κοινότοποι. Αυτοί διαστρέβλωσαν το όλο νόημα, κατά τη γνώμη μου».  
Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στη λονδρέζικη εφημερίδα στις 4 Μαρτίου 1966. Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης του Λένον δεν προκάλεσε  την αντίδραση των αναγνωστών, ούτε της Εκκλησίας. Ήταν άλλωστε η περίοδος που από τη μία, ολοένα και περισσότεροι πολίτες έβλεπαν ως απαρχαιωμένη την Εκκλησία της Αγγλίας και από την άλλη η Εκκλησία προσπαθούσε διαρκώς να «εκσυγχρονιστεί».
Όταν το αφιέρωμα φιλοξενήθηκε στις σελίδες άλλων εφημερίδων, όπως στους New York Times, το επίμαχο απόσπασμα αγνοήθηκε ξανά.
 Από την αδιαφορία στην πυρά
 Όλα, όμως, άλλαξαν όταν οι συνεντεύξεις των «σκαθαριών» δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό εφηβικό περιοδικό DateBook, ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη συναυλία τους στις ΗΠΑ. Ο αρχισυντάκτης επέλεξε να βάλει στο πρωτοσέλιδο τη φράση του Λένον «δεν ξέρω ποιος θα φύγει πρώτος – το ροκ’ν’ρολ ή ο Χριστιανισμός» («I don’t know which will go first – rock ‘n’ roll or Christianity»). Επίσης έστειλε επιμέρους τμήματα του αφιερώματος σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς.
Όπως αποδείχτηκε, ήταν μια ατυχέστατη επιλογή. Ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα χλεύασαν τον Λένον στον αέρα, χαρακτήρισαν το σχόλιό του βλάσφημο και άνοιξαν τον δρόμο για το εμπάργκο των Beatles. Περισσότεροι από τριάντα σταθμοί ακολούθησαν το παράδειγμα της Αλαμπάμα. Μερικοί μάλιστα έφτασαν να σπάσουν δίσκους του συγκροτήματος on-air ενώ παράλληλα εξαγριωμένοι έφηβοι έκαιγαν άλμπουμ και φωτογραφίες των Beatles σε δημόσια θέα.
Η διαμάχη επεκτάθηκε και εκτός αμερικανικών συνόρων. Στην Πόλη του Μεξικού και στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των Beatles και ορισμένες χώρες, όπως η Νότια Αφρική και η Ισπανία, απαγόρευσαν την αναπαραγωγή της μουσικής τους. Το Βατικανό προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση, λέγοντας ότι «μερικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τόση χυδαιότητα». 
Η απάντηση του Λένον 
Παρά τις αντιδράσεις, οι Beatles δεν ακύρωσαν την προγραμματισμένη τους περιοδεία. Λίγες μέρες μετά την άφιξη τους και υπό την καθοδήγηση του διάσημου μάνατζερ, Επστάιν, ο Λένον έδωσε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να απολογηθεί για την διατύπωσή του.
 Δήλωσε: «Υποθέτω ότι αν έλεγα ότι η τηλεόραση ήταν πιο δημοφιλής από τον Ιησού, θα είχα γλιτώσει από όλο αυτό. Λυπάμαι που άνοιξα το στόμα μου. Δεν είμαι ενάντια στον Θεό, τον Χριστό, τη θρησκεία. Δεν το κατέκρινα. Δεν είπα ότι είμαστε σπουδαιότεροι ή καλύτεροι από τον Ιησού».
Στη συνέχεια εξήγησε ότι αναφερόταν στην παρακμή του Χριστιανισμού και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και στο κατέληξε «Αν θέλετε να ζητήσω συγγνώμη, αν αυτό θα σας κάνει ευχαριστημένους, τότε εντάξει, συγγνώμη«. 
Η δημόσια συγγνώμη του Λένον αποκλιμάκωσε την ένταση. Η περιοδεία συνεχίστηκε κανονικά και με μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Σε συναυλίες στο Ντιτρόιτ και σε άλλες πολιτείες, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Νότια Καρολίνα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης κάρφωσαν φωτογραφίες του συγκροτήματος σε έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό και στη συνέχεια τον έκαψαν. 
Η κοινή γνώμη για τους Beatles μπορεί να αποκαταστάθηκε αλλά είχε αρχίσει ήδη η κόπωση της μπάντας μετά από τρία χρόνια αδιάκοπων συναυλιών. Η επεισοδιακή συναυλία τους στις ΗΠΑ έμελλε να είναι και η τελευταία.
www.mixanitouxronou.gr

Σχόλια