Παράξενες συνήθειες προσωπικής υγιεινής του παρελθόντος


Ο κόσμος εξελίσσεται διαρκώς πράγμα που σημαίνει ότι βγαίνουν διαρκώς νέα προϊόντα και τεχνολογίες που βελτιώνουν την υγιεινή του σώματος μας. Κατά τον Μεσαίωνα και στην αρχαία Αίγυπτο οι άνθρωποι είχαν κάποιες πολύ συνήθειες υγιεινής οι οποίες φαντάζουν πολύ παράξενες σήμερα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ρίξτε μια ματιά!




Τρωγοντας με τα χερια
Φυσικά οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους για να φάνε. Η συνήθεια αυτή σταμάτησε στις δυτικές κοινωνίες γύρω στον 16ο και 17ο αιώνα. 

Ενα μπανακι το χρονο
Τα κοινά μπάνια ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τον Μεσαίωνα και πολλές φορές οι άνθρωποι δεν έμπαιναν καν στον κόπο να κάνουν μπάνιο επειδή συχνά χρησιμοποιείτο το ίδιο νερό. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι πλένονταν μια φορά το χρόνο. 

Χαρτι τουαλετας;
Πριν την ανακάλυψη του χαρτιού υγείας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πολλά και διαφορετικά πράγματα. Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν μικρές πέτρες, κοχύλια, κομμάτια από τον κορμό του δέντρου ακόμη και ξερό χορτάρι. 
Σκουληκια στα δοντια;
Πριν την ανάπτυξη της στοματικής υγιεινής οι γιατροί πίστευαν ότι ο πονόδοντος οφείλεται σε κάποια μικρά σκουλήκια που ζουν μέσα στα δόντια. Και για να ξεφορτωθούν χρησιμοποιούσαν τον καπνό από τα κεριά. 
Βδελλες
Οι βδέλλες χρησιμοποιούνταν συχνά για τις αφαιμάξεις. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι πολλές ασθένειες προκαλούνταν από την υπερβολική ποσότητα του αίματος στον οργανισμό. 
Περουκες
Οι περούκες που φορούσε η αριστοκρατία από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν πολλές φορές γεμάτες ψείρες και κόνιδες. 
Oι περούκες αυτές μύριζαν φριχτά επειδή για να τους δώσουν φόρμα τις άλειφαν με ζωϊκό λίπος, γεγονος που δεν βοηθούσε στην υγιεινή του σώματος. Και πέρα από αυτό, το λίπος τις έκανε εξαιρετικά εύφλεκτες με αποτέλεσμα να είναι πολύ επικίνδυνο με όλα αυτά τα κεριά τριγύρω.
Κουτσουλιες
Όπως αναφέρει και η Telegraph το 2007, βρέθηκε ένα 'ιατρικό' εγχειρίδιο του 17ου αιώνα το οποίο συμβούλευε τους άντρες να χρησιμοποιούν τις κουτσουλιές από τις κότες για να γιατρέψουν την καράφλα, τη δυσάρεστη αναπνοή, τις ψείρες και την υπογονιμότητα. 
Βρυα
Τα βρύα τα χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες ως ένα είδος ταμπόν κατά την εμμηνόρροια στους μεσαιωνικούς χρόνους. Σίγουρα συνήθεια που δεν παραπέμπει στην υγιεινή του σώματος!
Σταματωντας την αιμορραγια
Μια δημοφιλής αρχαία τεχνική για να σταματήσει η αιμορραγία από κάποια μεγάλη πληγή ήταν η εφαρμογή ενός πυρωμένου σιδήρου. Η μέθοδος προλάμβανε τις μολύνσεις αλλά ήταν εξαιρετικά επίπονη και κατέστρεφε το δέρμα. 
Tα κοπρανα των κροκοδειλων ως αντισυλληπτικο
Σύμφωνα με το περιοδικό Ancient Origins, οι γυναίκες της Αρχαίας Αιγύπτου χρησιμοποιούσαν τα κόπρανα των κροκοδείλων ως αντισυλληπτικό, πράγμα που μπορεί και να βοηθούσε καθώς είναι αλκαλικά, ωστόσο εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα ως προς την υγιεινή του σώματος. 
 Η ουρηση τη νυχτα
Οι άνθρωποι είχαν ένα δοχείο νυκτός κάτω από το κρεβάτι τους σε περίπτωση που ήθελαν να πάνε τουαλέτα τη νύχτα. Το δοχείο αυτό το άδειαζαν το πρωί. 
Ο γιατρος κουρεας
Κατά τον Μεσαίωνα δεν ήταν σπάνιο ο κουρέας σου να είναι και γιατρός σου ή ακόμη και οδοντίατρος. 
 Χωρις απολυμαντικο
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν σε χειρουργικές επεμβάσεις δεν καθαρίζονταν και δεν απολυμαίνονταν κάθε φορά πριν χρησιμοποιηθούν. 
 Το πλυσιμο των χεριων
Σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη της Βορείου Αμερικής, το πλύσιμο των χεριών καθιερώθηκε γύρω στο 1846 όταν ένας Ούγγρος χειρουργός, ο Ignaz Semmelweis, ανακάλυψε ότι πλένοντας συχνά τα χέρια του εκείνος και οι ασθενείς του μειώθηκαν οι μολύνσεις. 
 Το πλυσιμο των ρουχων
Σύμφωνα με έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήταν σύνηθες στην Ευρώπη να πλένουν τα ρούχα με ούρα. Παρά την μυρωδιά, υπήρχε κάποια βάση σε αυτή την πρακτική. Τα ούρα περιέχουν αμμωνία, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σήμερα στα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού. 
Το γιογιο του Βασιλια
Τον Μεσαίωνα μία από τις δουλειές με τη μεγαλύτερη αίγλη ήταν να δίνεις στον Βασιλιά το καθίκι του και στη συνέχεια να το καθαρίζεις. Το άτομο που είχε επιφορτιστεί το σημαντικό αυτό καθήκον έχαιρε μεγάλου σεβασμού. 
Υδραργυρος
Ο υδράργυρος χρησιμοποιείτο κατά κόρον στην ιατρική τον Μεσαίωνα. Σήμερα η χρήση του απαγορεύεται ακόμη και στα θερμόμετρα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας. 
Θειο για τις φακιδες
Κάποτε οι φακίδες ήταν κάτι που έπρεπε να θεραπευτεί.... Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν θείο το οποίο όμως απλώς ερέθιζε τα μάτια. Καθόλου καλή λύση για την υγιεινή του σώματος. 
Ουρα στο προσωπο
Οι γυναίκες της αριστοκρατίας συνήθιζαν να πλένουν το πρόσωπό τους με ούρα. Θεωρούσαν ότι λειτουργούσε σαν αντισηπτικό και ότι βοηθούσε στον καθαρισμό του δέρματος. Όσο αηδιαστικό κι εάν ακούγεται, κακό δεν έκανε. 
Αποχετευση;
Τα λύματα έπεφταν σε μεγάλες τρύπες στο έδαφος και έμεναν εκεί να σαπίσουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαπλώνονται πολλές ασθένειες.
Και οι μυρωδιες;
Κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι έβαζαν λουλούδια στο σπίτι για να καλύπτουν τις δυσάρεστες μυρωδιές που προκαλούσε η έλλειψη υγιεινής. 
Εκτός από το σπίτι, τα κουβαλούσαν και μαζί τους για να καλύψουν την δυσάρεστη μυρωδιά από την απλυσιά τους. 
Τα πατωματα
Τα πατώματα δεν καθαρίζονταν τον Μεσαίωνα. Ό,τι έπεφτε κάτω  έμενε εκεί. Αυτό ίσχυε για όλες τις κοινωνικές τάξεις. Συνήθως έριχναν άχυρο πάνω από το σημείο που είχε λερωθεί και φαντάζεστε την μυρωδιά που υπήρχε μέσα στα σπίτια αλλά και τα μικρόβια παντού. 
Η στοματικη υγιεινη
Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος να φροντίζεις τα δόντια σου και έτσι οι άνθρωποι κατέφευγαν σε διάφορες περίεργες μεθόδους όπως το κρασί ή οι στάχτες. Όπως φαντάζεστε τα σάπια δόντια ήταν πολύ συνηθισμένα εκείνη την εποχή. 
Τα μυστικα του μακιγιαζ της Βασιλισσας Ελισαβετ
Το μέικ απ της βασίλισσας Ελισάβετ είχε σαν βάση τον μόλυβδο και έκανε το δέρμα εξαιρετικά λευκό. Η Ελισάβετ Α' το χρησιμοποιούσε κάθε μέρα. 
 Ποντικια για τον πονο
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τα νεκρά ποντίκια στο στόμα βοηθούσαν στην ανακούφιση του πονόδοντου. Το ποντίκι συνήθως το άλεθαν και το ανακάτευαν με άλλα υλικά. Στη συνέχεια το έβαζαν πάνω στο σημείο που πονούσε, σύμφωνα με το CBS News. 

Σχόλια