Επιδημία δερματικής λεϊσμανίασης στη Μέση Ανατολή- Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε πρόσφυγες και κατοίκους
Δερματική λεϊσμανίαση σαρώνει την Μέση Ανατολή σε μια άκρως ανησυχητική συνέπεια του συνδυασμού των έντονων πολεμικών συγκρούσεων και της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν γίνει εξαιρετικά ευάλωτοι στην συγκεκριμένη τροπική ασθένεια.
Η δερματική λεϊσμανίαση οφείλεται σε ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών και προκαλεί φρικτές ανοιχτές πληγές και παραμορφωτικές βλάβες στο δέρμα. Η αρρώστια υπήρξε ενδημική στη Συρία για αιώνες και ήταν κάποτε γνωστή ως «το κακό του Χαλεπίου». Ωστόσο, όσο κλιμακώνεται ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας που πυροδοτεί με τη σειρά του ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα το ίδιο κλιμακώνεται και αυτό το καταστροφικό ξέσπασμα της νόσου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS και αναμεταδίδει ο Independent, η ασθένεια αυτή τη στιγμή πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπου που παραμένουν σε καταυλισμούς ή βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πολεμικές ζώνες, κάνοντας λόγο για μια ίδια περίπου κατάσταση σε Υεμένη και ανατολική Λιβύη. Η έρευνα κρούει των κώδωνα κινδύνου και προειδοποιεί για ασθένεια που αν δεν ληφθούν τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κι αντιμετώπισης μπορεί να αγγίξει τον βαθμό επιδημίας αντίστοιχης με αυτήν του ιού Έμπολα.
Στη Συρία ο αριθμός των κρουσμάτων δερματικής λεϊσμανίασης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, διπλασιάστηκε από 23.000 πριν την αρχή του εμφυλίου πολέμου σε 41.000 το 2013. Γειτονικές χώρες, που έχουν δεχθεί στο μεταξύ εκατομμύρια πρόσφυγες αναφέρουν επίσης χιλιάδες κρούσματα. Στον Λίβανο, τα περιστατικά άγγιξαν τα 1.033 το 2013 από 6 που είχαν αναφερθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια. Εκατοντάδες κρούσματα αναφέρονται επίσης σε Τουρκία, Ιορδανία και ανατολική Λιβύη. Στην Υεμένη, τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 10.000 κάθε χρόνο και με τους κατοίκους να μεταναστεύουν σωρηδόν στη Σαουδική Αραβία, η ασθένεια αναμένεται να εξαπλωθεί κι άλλο.
"Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί δραματικά στη Συρία αλλά και σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Τουρκία, ακόμη και η νότια Ευρώπη με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν εκεί. Υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα την περιοχή αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.
Όταν κάποιος τσιμπηθεί από σκνίπα μπορεί να πάρει από δύο μέχρι έξι μήνες για να μολυνθεί. Μπορεί δηλαδή κάποιος να την κόλλησε στη Συρία και μετά να πήγε στο Λίβανο ή την Τουρκία ή ακόμη και στην Ευρώπη" λέει ο Dr Waleed Al-Salem του Liverpool School of Tropical Medicine.
lifo.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου