Πίνοντας μια κούπα τσάι με έναν παλιό της φίλο στο κάστρο των Γουίνδσορ, πριν λίγο καιρό η βασίλισσα Ελισάβετ μιλούσε για τα εγγόνια της και πόσο καλά τα έχουν καταφέρει.Οταν η συζήτηση ήρθε στον Γουίλιαμ και τον Χάρι, η σιωπή κυρίευσε το χώρο και ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό της. «Ισως, μετά από όλα αυτά, θα έπρεπε να ευχαριστήσω την Νταϊάνα», είπε.
Με αυτά τα λόγια και ύστερα από 20 χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας, η βασίλισσα Ελισάβετ άλλαξε τη στάση της απέναντι στην πρώην νύφη της...
Οταν η Νταϊάνα ακόμη ζούσε, η βασίλισσα πίστευε και έλεγε σε φίλους και γνωστούς ότι είναι ένα όμορφο, απροσάρμοστο κορίτσι το οποίο δεν έκανε τα πάντα για την οικογένειά της. «Δεν υπήρξε συμβατότητα μεταξύ τους. Αρχικά την συμπαθούσε αλλά στη συνέχεια δεν ένιωθε καν λύπη για εκείνη», λέει άνθρωπος του περιβάλλοντος της βασίλισσας.
Και κάπως έτσι, κανείς δεν πιστεύει ότι σήμερα η βασίλισσα, στα 90 της χρόνια σκέφτεται την Νταϊάνα με κάποιου είδους ευγνωμοσύνη. «Ποτέ δεν θα πει τώρα ότι η Νταϊάνα δεν πρόσφερε τα μέγιστα στην οικογένειά της. Τώρα διαπιστώνει την επίδραση που είχε η Lady D στον Γουίλιαμ και τον Χάρι μέσω του αντίκτυπου που έχουν τα δυο αυτά αγόρια στον απλό κόσμο. Οι πολίτες στα μάτια των δύο διαδόχων βλέπουν την Νταϊάνα. Αυτή την αίσθηση του χιούμορ, την άνεση και τη γλυκήτητα με το λαό».
Επίσης, λέει ο ίδιος άνθρωπος, η βασίλισσα φαίνεται να αλλάζει τώρα γνώμη για την Νταϊάνα, καθώς εξαιτίας της το μέλλον της μοναρχίας αφήνεται σε εξαιρετικά δημοφιλή χέρια. Εξαιτίας αυτής της γυναίκας που αγκάλιασε, σε εποχές που θεωρούνταν αδιανόητο, θύματα του Aids, το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας είναι εντελώς διαφορετικό από ότι προβλεπόταν χρόνια πριν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λέγεται ότι όταν η Νταϊάνα ανακοίνωσε στην Ελισάβετ ότι θέλει να επισκεφθεί θύματα του Aids πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσει στο να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταπολέμηση της αρρώστιας, η βασίλισσα φέρεται να της απάντησε: «Δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλό;».
Προς τιμήν της η βασίλισσα Ελισάβετ έχει παραδεχθεί, έστω και ιδιωτικά, ότι η Νταϊάνα είχε δίκιο τότε καθώς και ότι τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει στην καταπολέμηση του Aids οφείλονται εν πολλοίς στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα η οποία έστρεψε την προσοχή στον εν λόγω θανατηφόρο ιό και βοήθησε στην κατάρριψη των προκαταλήψεων γύρω από τους ασθενείς.
Το ευοίωνο μέλλον του οίκου οφείλεται στην Νταϊάνα
Για την Ελισάβετ, γράφει η Daily Mail ήταν σημαντική μεν η ευτυχία του γιου της, αλλά ήταν ακόμη πιο σημαντική η συνέχεια της δυναστείας των Γουίνδσορ.
Και αυτό που αναγνωρίζει σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ότι παρά την πίκρα και τα δάκρυα επί Νταϊάνας και τους τριγμούς που προκλήθηκαν στη μοναρχία εξαιτίας της, η σημερινή και μελλοντική, όπως φαίνεται, ασφάλεια του οίκου οφείλεται ακριβώς στην κληρονομιά που άφησε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα.
Αυτό το κορίτσι που κάποτε η βασίλισσα περιέγραφε ως «αρκετά τρελή»...
«Ετσι ήταν η Νταϊάνα»
Πρώτη εξαδέλφη της βασίλισσας και στενή της φίλη, η Μάργκαρετ Ρόουντς μιλώντας σήμερα για τα όσα τάραξαν το παλάτι 25 και πλέον χρόνια πριν περιγράφει: «Θεέ μου, μετά το διαζύγιο του Καρόλου αλλά και του πρίγκιπα Αντριου με την Αν, η βασίλισσα ήταν πολύ πικραμένη. Και για αυτό ήταν ιδιαίτερα κοντά στην σύζυγο του άλλου της γιου, του Εντγουαρντ. Την είχε αναστατώσει τρομερά το γεγονός ότι οι άλλοι δυο γιοι της τα είχαν κάνει τόσο μαντάρα στους γάμους τους. Πάντως, αυτό που την εκνεύρισε περισσότερο και από τα διαζύγιο ήταν τα πρωτοσέλιδα με την γυναίκα του Αντριου Σάρα αγκαλιά με τον εραστή της σε μια βίλα στη Νότια Γαλλία. Η βασίλισσα είναι ιδιαίτερα προστατευτική με τον Αντριου και ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένη από το γεγονός ότι ο γιος της αναγκάστηκε να φανεί τόσο ανόητος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σχετικά ήπια ήταν η αντίδρασή της όταν ήρθαν στο φως οι συνομιλίες του Καρόλου με την τότε ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ενώ όσον αφορά την αποκάλυψη της συνομιλίας της Νταϊάνα με έναν φίλο της κατά τη διάρκεια της οποίας κουτσομπόλευαν το πώς η βασιλομήτωρ την κοιτά περίεργα στα μάτια, είχε σχολιάσει πως ''έτσι ήταν η Νταϊάνα''».
Η Ελισάβετ στήριξε τον γάμο Νταϊάνας-Καρόλου
Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με «προίκα» κάποιους συγγενικούς δεσμούς οι οποίοι, όμως, δεν φαίνεται να λειτούργησαν. Εκ των υστέρων κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την βασίλισσα ότι δεν έκανε τα πάντα για να υποστηρίξει αυτό το γάμο. Από την αρχή, όταν κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει, είχε απαγορεύσει ρητά την είσοδο στο Μπάκιγχαμ της Καμίλα. Υπήρχε ένας άγραφος κανόνες ότι αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να ξεπεράσει το όριο», αναφέρει στενός συνεργάτης της βασίλισσας και συνεχίζει:
«Φυσικά, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κάνει τον Κάρολο να βγάλει από τη ζωή του την Καμίλα.
Επιπλέον η Ελισάβετ πίστευε ότι η Νταϊάνα θα θελήσει να μάθει από εκείνην. Η αδικοχαμένη πριγκίπισσα, όμως, δεν ήθελε. Προτιμούσε να ακούει την αγαπημένη της μουσική, να πηγαίνει στις ντίσκο κρυφά ή σε κάποια τζαζ συναυλία. Δεν προσπαθούσε καθόλου να φτιάξει τη σχέση της με την βασίλισσα. Και αυτό γιατί δεν είχε ανάγκη να προσπαθήσει. Εβλεπε ότι ο κόσμος την θαύμαζε, ήξερε ότι 'ηταν σταρ».
Μάλιστα, η Ελισάβετ κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες για να φέρει κοντά της την Νταϊάνα και να την διδάξει. Ανθρωποι από το κοντινό περιβάλλον της βασίλισσας λένε ότι την είχε πάρει μαζί της αρκετές φορές για να την διδάξει ιππασία στο Σάντριγκχαμ. Δεν ήθελε να τη μυήσει απλά σε ένα βασιλικό πάθος αλλά και να της δώσει τη δυνατότητα να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.
Αλλά η Νταϊάνα ήταν πάντα απρόθυμη, δεν πήγαινε ποτέ για ιππασία. «Ποτέ δεν ξεπέρασε τους φόβους της με τα άλογα. Ενιωθε πάντα φοβισμένη και ευάλωτη μαζί τους», λέει στενός συγγενής της Νταϊάνα. Και έτσι το ταξίδι της ιππασίας σταμάτησε γρήγορα.
Η αντιδραστική Νταϊάνα
Η Ελισάβετ, σε μια κίνηση να φέρει πιο κοντά τη νύφη της είχε ζητήσει ακόμη από την αδελφή της να πάρει υπό την προστασία της την Νταϊάνα. Και κάπως έτσι έγινε. Οι δυο γυναίκες μοιράζονταν την ίδια αγάπη για το θέατρο και το μπαλέτο. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα συνόδευε παντού την Νταϊάνα και της μάθαινε το βασιλικό πρωτόκολλο. Ηταν, μάλιστα, ιδιαίτερα αυστηρή μαζί της. Ο σοφέρ της πριγκίπισσας Μαργαρίτας θυμάται την αυστηρή παρατήρηση αλλά και την ξυλιά που της είχε δώσει στο χέρι όταν η Νταϊάνα τόλμησε να τον αποκαλέσει με τον μικρό του όνομα. Η αδικοχαμένη πριγκίπισσα φάνηκε να αντιδρά, όπως σε όλους τους κανόνες που έβαζε το παλάτι.
Ηθελε να σπάει πάντα το πρωτόκολλο
Η προσπάθεια της Νταϊάνας να ξεφύγει όχι μόνο από το πρωτόκολλο αλλά και από αυτή τον ασφυκτικό βασιλικό οικογενειακό κλοιό, ήταν πάντα ολοφάνερη. Σεφ του παλατιού θυμούνται την αδικοχαμένη πριγκίπισσα να το σκάει με την πρώτη ευκαιρία και να τρυπώνει στην κουζίνα για να συζητήσει μαζί τους επί ώρες. Η Ελισάβετ έμπαινε μια φορά το χρόνο στην κουζίνα, με τους σεφ του παλατιού να καθαρίζουν μέρες και να ετοιμάζονται επί, επίσης, μέρες για την επιθεώρηση από τη βασίλισσα, ενώ η Νταϊάνα με την πρώτη ευκαιρία στα κρυφά και συζητούσε μαζί τους για θέατρο και άλλα ανεβασμένη σε πάγκους.
Η Νταϊάνα επισκίαζε τους πάντες
Την ίδια στιγμή οι βασιλείς, από την άλλη πλευρά, είχαν αρχίσει να αισθάνονται ότι τους επισκιάζει η λαμπερή Νταϊάνα. Kάτι που είχε ήδη καταλάβει από καιρό ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα της βασίλισσας όταν έφθασε μαζί με την Νταϊάνα σε αγώνα πόλο και όλοι οι φωτογράφοι έπεσαν πάνω στην πριγκίπισσα. «Είναι καλύτερα να φύγω από το δρόμο της», φέρεται να είχε πει τότε η Ελισάβετ.
Τα δάκρυα της Νταϊάνας μπροστά στη βασίλισσα
Μετά το διαζύγιο Νταϊάνας-Καρόλου, όλη η οικογένεια των Γουίνδσορ πήρε το μέρος του πρίγκιπα. Οπως θα συνέβαινε με κάθε άλλη οικογένεια. Τότε, η βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να νιώθει ότι ένα τεράστιο κενό δημιουργείται μεταξύ τους. Το όνομα Νταϊάνα δεν ξαναπροφέρθηκε ποτέ στο παλάτι.
Παρά τις προσπάθειες των Γουίνδσορ, το αξιαγάπητο κορίτσι, μιας οικογένειας που γνώριζε πολύ καλά το παλάτι είχε αποτύχει να προσαρμοστεί και να ενσωματωθεί στην οικογένεια.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του διαζυγίου η Νταϊάνα ζήτησε να δει την βασίλισσα. Πήγε στο Μπάκιγχαμ όπου η βασίλισσα την υποχρέωσε να περιμένει στην αναμονή. Εκεί, περιμένοντάς την ξέσπασε σε κλάματα με λυγμούς... Εμεινε μια ώρα με τη βασίλισσα και όσο μιλούσε μαζί της έκλαιγε. «Η Νταϊάνα της έλεγε ότι όλοι ήταν εναντίον της και η βασίλισσα δεν ήξερε τι να κάνει. Μισούσε αυτό το είδος της συναισθηματικής αντιπαράθεσης και ποτέ άλλοτε δεν είχε έρθει αντιμέτωπη με κάτι παρόμοιο», λέει άνθρωπος του παλατιού που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις.
Οπως αποκάλυψε η Νταϊάνα αργότερα, η βασίλισσα την είχε διαβεβαιώσει απλά ότι δεν πρόκειται κανείς να αμφισβητήσει την επιμέλεια των παιδιών, την οποία είχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Daily Mail, η βασίλισσα ανησυχούσε έντονα για την συναισθηματική κατάσταση της Νταϊάνα μετά το διαζύγιο και δεν ήταν λίγες οι φορές που της είχε τηλεφωνήσει για να την ρωτήσει απλά αν είναι καλά.
Η κατάθλιψη της Ελισάβετ
Το 1992 ήταν αδιαμφισβήτητα η χειρότερη χρονιά για την Ελισάβετ. Εκτός του ότι τα δυο της παιδιά χώρισαν και οι νύφες της έγιναν πρωτοσέλιδο στα κουτσομπολίστικα περιοδικά, εκείνη τη χρονιά τυλίχθηκε στις φλόγες το κάστρο των Γουίνδσορ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για την αποκατάστασή του και κάπως έτσι η Ελισάβετ άρχισε να γίνεται ένα μισητό πρόσωπο. Τα γράμματα με τα παράπονα των φορολογουμένων έφθαναν στο παλάτι βροχή. Επίσης, την περίοδο εκείνη άρχισε να ασκείται σφοδρή κριτική στην βασίλισσα, με πολλούς να την επικρίνουν ότι έχει προκαλέσει χάος στη βασιλική οικογένεια. Λέγεται ότι την περίοδο εκείνη η βασίλισσα έπεσε σε κατάθλιψη.
Και αν το θέμα με το κάστρο κατάφερε να το λύσει, πληρώνοντας μόνη της τις επισκευές, το «πρόβλημα» Νταϊάνα θα εξακολουθούσε να υπάρχει για χρόνια ακόμη.
Οι προσπάθειες της Ελισάβετ να ξαναφέρει κοντά Νταϊάνα και Κάρολο
Τέσσερις μήνες μετά το χωρισμό Νταϊάνας-Καρόλου η Ελισάβετ κάλεσε στο δείπνο που έκανε στον Πορτογάλο πρόεδρο Μάριο Σοάρες και την Νταϊάνα. Κανείς από την βασιλική οικογένεια δεν το γνώριζε, όμως.
Η βασιλομήτωρ και ο Κάρολος δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν την είδαν. Εγιναν έξω φρενών. Γιατί η βασίλισσα είχε βάλει την πριγκίπισσα στη λίστα των καλεσμένων; Απλά, γιατί η Ελισάβετ πίστευε ότι μπορεί να τα ξαναβρούν.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ένα χρόνο αργότερα κάλεσε την Νταϊάνα στο Σάντριγκχαμ για τις γιορτές των Χριστουγέννων το 1993, ένα χρόνο δηλαδή μετά το χωρισμό της με τον Κάρολο.
Η Νταϊάνα θα επέστρεφε μόνο αν εξαφανιζόταν από τη ζωή του Καρόλου η Καμίλα. Και αυτό προφανώς δεν θα γινόταν. Εκείνη την περίοδο η βασίλισσα φοβόταν ότι η Νταϊάνα μπορεί να κάνει κάτι χαζό για να τραβήξει την προσοχή. Αλλωστε, δεν μπορούσε να ξεχάσει τα όσα είχαν συμβεί στην αρχή του γάμου Νταϊάνας-Καρόλου, όταν η πριγκίπισσα είχε κόψει τις φλέβες της και είχε πέσει από τη σκάλα για να τραβήξει την προσοχή.
«Πάρτε διαζύγιο, με αγάπη η μαμά»
Περίπου ένα χρόνο αργότερα η βασίλισσα φάνηκε να το έχει πάρει απόφαση. Επιστροφή για την Νταϊάνα δεν υπάρχει. Ετσι, έγραψε δυο γράμματα, ένα με παραλήπτη τον γιο της Κάρολο και το άλλο την Νταϊάνα, μέσω του οποίου τους ζητούσε να πάρουν και τυπικά διαζύγιο.
Το γράμμα προς την πριγκίπισσα έγραφε: «Αγαπημένη μου Νταϊάνα...» και κατέληγε: «Με αγάπη η μαμά». Ηταν ευαίσθητη και ευγενική αλλά τυπική. Η Νταϊάνα της απάντησε γράφοντάς της ότι χρειάζεται χρόνο για να το σκεφτεί. Την αποκαλούσε και εκείνη «μαμά». Ο Κάρολος με του παρέλαβε το γράμμα δεν απάντησε στην μητέρα του αλλά έστειλε αμέσως γράμμα στην Νταϊάνα ζητώντας της διαζύγιο.
Νταϊάνα η απόλυτη πρωταγωνίστρια
Πάντως, και μετά την έκδοση του διαζυγίου η Νταϊάνα αν και πλέον δεν είχε τίτλο, ήταν αυτή που πρωταγωνιστούσε στα πρωτοσέλιδα και η αγαπημένη όλων. Η Νταϊάνα μετατρεπόταν σε μια δημοφιλή διεθνή φιγούρα, με ιδιαίτερα αντίκτυπο, ειδικά στην Αμερική.
Για τη βασίλισσα αυτό ήταν ένας επιπλέον λόγος άγχους. Οσο περισσότερο έλαμπε το αστέρι της Νταϊάνα, τόσο υπογραμμίζονταν οι ελλείψεις της οικογένειας που είχε μείνει πίσω.
«Η βασίλισσα γνώριζε ότι η μοναρχία θα εξακολουθεί να υπάρχει μόνο όσο έχει τη συγκατάθεση των ανθρώπων», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χόοουαρντ, ο οποίος δειπνούσε τακτικά με τη βασίλισσα.
Ο θάνατος της Νταϊάνα
Και ενώ φαίνεται ότι νωρίτερα τα υπολόγιζε όλα σωστά, οι κινήσεις της μετά το θάνατο της Νταϊάνα φαίνεται ότι εξόργισαν το λαό. Το ότι δεν επέστρεψε αμέσως από τις διακοπές της και ότι η σημαία δεν κυμάτιζε μεσίστια στο Μπάκιγχαμ εξόργισαν τους Εγγλέζους και ίσως να μην το έχουν συγχωρέσει ακόμη...
iefimerida.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου