Αυτό Είναι ένα Κείμενο που Θέλει να του Κάνετε Dislike



Φροίξος Φυντανίδης

Τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα από τότε που τα social media έγιναν ένα υπέροχο ξεμάλλιασμα- πολλοί έχοντας βαρεθεί τα like και τα emoji χωρίς λόγο και αιτία, αναρωτιόντουσαν γιατί το Facebook δεν βγάζει και ένα κουμπί «dislike». Έτσι, ώστε όταν κάποιος διαφωνεί να μην χρειάζεται να γράφει 10 γραμμές για να εξηγεί τις απόψεις του, απλά να πατάει κουμπάκι και να καθαρίζει.


Όπως φαίνεται o Mark Zuckerberg άκουσε τις προσευχές εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και από τα αρχηγεία της εταιρίας του στο Menlo Park της Καλιφόρνια καιάφησε να εννοηθεί ότι βρίσκονται κοντά στο να το δοκιμάσουν. Μια δήλωση που ήταν αρκετή για να πάρει το Facebook και το Twitter φωτιά και το #dislike να γίνει το trend της (χθεσινής) ημέρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον πρώτο μήνα το dislike θα είναι το νέο like, και ο ένας θα κάνει στον άλλον έτσι για πλάκα. Μέτα τον πρώτο μήνα βέβαια πολλά θα αλλάξουν. Πολλές φιλίες θα καταστραφούν, μην σου πω και σχέσεις. Θα συμφωνήσω πολύ με το παρακάτω tweet, για να είμαι ειλικρινής.
Με αυτή τη σκέψη να με ακολουθεί, είπα να ρίξω μια φανταστική ματιά στο μέλλον και να δω τι θα συμβεί στην καθημερινότητά μας, μόλις κάνει την παρθενική του εμφάνιση το dislike button. Μεταξύ μας, ο θεός να βάλει το χέρι του.
Να πέντε «αλήθειες» που βλέπω στο άμεσο μέλλον.

Αλήθεια #1: Η χαρά των haters

OK, για να λέμε την αλήθεια οι haters ποτέ δεν είχαν πρόβλημα να δείχνουν πόσο δεν γουστάρουν εσένα, αντιπαθούν αυτούς που έχουν δουλειά (ενώ κατά την γνώμη τους δεν την αξίζουν), διαφωνούν με το Όσκαρ Α' αντρικού και γυναικείου ρόλου, τα παίρνουν με το λάθος σφύριγμα του διαιτητή, τρελαίνονται με την άποψή σου και πάει λέγοντας. Δηλαδή δεν είχαν ποτέ πρόβλημα να δείξουν πόσο μισούν τον κόσμο. Όλο.
Απλά πλέον θα έχουν χρόνο να μισούν τον κόσμο πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Δεν θα τους ξεφεύγει κανείς. Όχι σαν τότε που έπρεπε να γράψουν μια ολοκληρωμένη πρόταση -δεν είναι και το πιο εύκολο αν είσαι hater- και μετά που κουράγιο να βγάλουν το μίσος τους σε όλους τους υπόλοιπους. Τώρα, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Κι ας στο διάλα, που λέει και μια φίλη μου.

Αλήθεια #2: Η χαρά των αμόρφωτων

Ναι, δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι ενεργός στα social media και να μην έχει φάει κράξιμο. Αλλά τις περισσότερες φορές το ξεπερνούσαμε, ιδιαίτερα όταν τα comments ήταν τύπου «ρε κώπανε, να σου γαμισο με αυτά που λαις, πιος νωμιζης οτοι ισε;». Του έλεγες με υφάκι και στυλ «όταν τελειώσεις το δημοτικό έλα να μου ξαναμιλήσεις "κώπανε"» και έβγαινες κι από πάνω, γιατί απλά ξέρεις λίγο καλύτερη ορθογραφία. Απλά πράγματα.
Τώρα όμως, ξέρεις ότι ο άλλος είναι αμόρφωτος; Το ξέρεις, αλλά άντε να το αποδείξεις. Να οι μαλακίες του dislike.

Αλήθεια #3: Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις

Και μαζί με την Αλεξάνδρεια απαχαιρέτα και καμιά 100αρια «φίλους» που χάνεις. Γιατί, όπως και να το κάνεις, οι 1.734 «φίλοι» που έχεις στο Facebook δεν είναι κολλητοί σου, για να ξέρουν ότι εσύ είσαι ένας κάφρος, γραφικός, εριστικός τύπος, που θα δεις την φωτογραφία της wannabe μοντέλας «φίλης» σου και θα πατήσεις dislike, έτσι για πλάκα. Block και delete αυτή, έτσι για πλάκα. Κώπανε.

Αλήθεια #4: Το νου σου

Αλλά who cares για το wannabe μοντέλο που χάνεις; Υπάρχουν δύο περιπτώσεις που θα πρέπει να έχεις το νου σου με το dislike button. Και να μην το πατήσεις ποτέ. Στον/ην φίλο/η σου. Ποιος τον/ην είδε και δεν φοβήθηκε.
Μην ξεχνάς τα βράδια που έχεις περάσει να εξηγείς γιατί δεν έκανες like σε μια «γαμάτη» φωτογραφία. Τώρα με ένα dislike η αντιδραση θα μοιάζει με οργή. Και είναι κρίμα να περνάς τα βράδια σου εξηγώντας ότι έκανες πλακίτσα και χαβαλέ. Κρίμα.
Το νου σου #2: Στο αφεντικό σου. ΟΚ μην του κάνεις like σε ότι ανεβάζει, δεν τρέχει μία. Αλλά στο dislike παίζεις με τη φωτιά - την μείωση, την απόλυση και πάει λέγοντας. Δύσκολοι καιροί φίλε μου, πρέπει να προσέχεις.

Αλήθεια #5: Mind the Gap

Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι άσχημα, αλλά νιώθω ότι το dislike θα έχει και κάτι καλό να προσφέρει. Ο άλλος θα το σκέφτεται και δεύτερη φορά πριν αποφασίσει να ποστάρει ότι του έρθει στο κεφάλι. Θα ρωτάει τον εαυτό του «λες να το ποστάρω αυτό ή θα με πεθάνουν στο dislike; Μήπως να το αφήσω καλύτερα; Ναι, ας μην το κάνω καλύτερα. Ας "ανεβάσω" ένα κομμάτι της Rihanna. Ποιος δεν ακούει Rihanna» (που να ήξερες).
Το πιστεύω αυτό όμως, όντως. Αν σκεφτείς ότι ο κόσμος παθαίνει ένα είδος κατάθλιψης όταν «ανεβάζει» κάτι στο Facebook και δεν έχει τα like που είχε ονειρευτεί, φαντάσου τι έχει να γίνει με τα dislike. Μεταξύ μας, στους ψυχολόγους έκατσε κουτί αυτή η κίνηση του Facebook.
Μια απορία απλά για το τέλος. Αν θέλεις να κάνεις dislike στο... dislike, θα μπορείς; Όχι, σοβαρά ρωτάω. Να ποστάρεις κάτι, ο άλλος να πατήσει dislike και εσύ να θέλεις να του κάνεις dislike για την απόφασή του να σου κάνει dislike. Μπορείς;
Περαστικά μας.

vice.com/gr

Σχόλια