Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μια διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της πρωτοπόρας, στο εφηβικό θέατρο, ομάδας Grasshopper-Youth, συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου για εφήβους αλλά και νέους κάθε ηλικίας.
Φέτος, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια.
Περισσότεροι από 150 έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν.
«Το εφηβικό θέατρο απευθύνεται σε εφήβους αλλά όχι μόνο, όπως και το θέατρο δεν απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Ουσιαστικά αφηγείται τις ιστορίες των εφήβων, οι χαρακτήρες είναι έφηβοι και οι θεματικές αγγίζουν τους προβληματισμούς και την καθημερινότητα των εφήβων. Είναι η καθημερινότητα και τα ζητήματα των εφήβων μέσα από τα μάτια τους» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτης και υπεύθυνη της διοργάνωσης Σοφία Βγενοπούλου.
Έξι μήνες συλλογικής δημιουργικής δουλειάς, όπου ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και θεατρικών ομάδων δήμων, οδηγούν σε έναν τετραήμερο θεατρικό μαραθώνιο παραστάσεων υψηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις 26 Απριλίου στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
«Η διαδικασία αυτή έχει πολλά προϊόντα, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται. Να μην τους τρομάζει το διαφορετικό, το ξένο. Εξοικειώνονται με άλλες κουλτούρες, μαθαίνουν το σώμα τους, μαθαίνουν να μην ντρέπονται για το σώμα τους, μαθαίνουν να μιλάνε, να υποστηρίζουν απόψεις, αντιλαμβάνονται την δημιουργικότητα ως διέξοδο, βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητές τους στην καθημερινότητα αλλά και την εκπαίδευση που τα εξαντλεί και πολλές φορές τα απελπίζει» συμπλήρωσε η κ. Βγενοπούλου.
«Επίσης», τόνισε η ίδια, «είναι καταπληκτικό ότι παιδιά που είναι σιωπηλά, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τα κάνει να ανθίζουν, βρίσκουν ένα χώρο. Ένα από τα πιο συγκινητικά πράγματα είναι να βλέπεις εκπαιδευτικούς να λένε "Χριστέ μου δεν τον είχα ξανακούσει να μιλάει" για ένα παιδί ή "δεν πίστευα ότι κρύβει κάτι τέτοιο μέσα του". Ακόμη και τα ίδια τα παιδιά δεν ξέρουν τι κρύβουν μέσα τους. Δεν ξέρω αν αυτά τα παιδιά θα είναι οι αυριανοί καλλιτέχνες ηθοποιοί, σίγουρα θα είναι οι αυριανοί θεατές και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία» .
«Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική» είναι η θεματική του φετινού φεστιβάλ. Στόχος είναι να αποτυπωθεί στη σκηνή η εμπειρία της «περιφέρειας», μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης θέσης και κατάστασης.Πώς είναι να αισθάνεσαι ή να είσαι στο περιθώριο; Τι κάνεις ή δεν κάνεις για να αντισταθείς; Έρχεσαι κοντά στο σημείο λήψης αποφάσεων, δηλώνεις «παρών», συμβάλλεις σε μια ανατροπή;
«Η γεωγραφική περιφέρεια δεν είναι η μόνη περιφέρεια που νιώθουν τα παιδιά, μπορεί να ζεις στο Κολωνάκι και να νιώθεις πολύ απομονωμένος. Τα παιδιά το καταλαβαίνουν πολύ αυτό, νιώθουν στο περιθώριο εξ ορισμού πολλές φορές, σίγουρα στο περιθώριο του πολιτισμού και των κέντρων αποφάσεων και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα τους ζητήματα.
Επειδή δεν είναι οι τωρινοί πελάτες, δεν τους απευθύνουμε πολλά πράγματα. Αυτό είχε πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές στις δέκα παραστάσεις του φεστιβάλ, από το θέμα της σεξουαλικότητας, μέχρι το θέμα της φτώχειας, της γεωγραφικής απομόνωσης, της ιδρυματοποίησης», σημείωσε η κ. Βγενοπούλου και πρόσθεσε: «κάθε χρονιά προσπαθούμε να αλλάζουν οι συγγραφείς που γράφουν, φέτος έχουν γράψει θεατρικά έργα ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Ανδρέας Φλουράκης».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πέμπτη 23 Απριλίου
21:00 Ομάδα Grasshopper: Το τέρας στο διάδρομο, του David Greig
Παρασκευή 24 Απριλίου
18:00 Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου: Ιστορίες με καλό τέλος
19:00 Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών: Όχι και τόσο άγριο, του Ανδρέα Φλουράκη
20:00 1ο Λύκειο Ηλιούπολης: Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα
21:00 6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας: Αντωνυμία, του Evan Placey
22:00 Ομάδα Grasshopper: Το τέρας στο διάδρομο, του David Greig
Σάββατο 25 Απριλίου
14:00 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης - Βουλή των Εφήβων: Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ
15:00 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου: Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά
16:00 Μικρό Θέατρο Αγρινίου: Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων
17:00 1ο Λύκειο Ηλιούπολης: Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα
18:00 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών: Η Φοινικιά, του Χρήστου Χωμενίδη
19:00 1ο Λύκειο Ηρακλείου: Αρτζι μπούρτζι και λουλάς
20:00 Ομάδα Grasshopper: Το τέρας στον διάδρομο, του David Greig
21:30 6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας: Αντωνυμία, του Evan Placey
Κυριακή 26 Απριλίου
14:00 Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου: Ιστορίες με καλό τέλος
15:00 Μικρό Θέατρο Αγρινίου: Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων
16:00 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου: Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά
17:00 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης - Βουλή των Εφήβων: Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ
18:00 Πρότυπο Πειραματικό Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών: Κάτι όχι και τόσο άγριο, του Ανδρέα Φλουράκη
19:00 1ο Λύκειο Ηρακλείου: Αρτζι μπούρτζι και λουλάς
20:00 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών: Η Φοινικιά, του Χρήστου Χωμενίδη
21:00 Ομάδα Grasshopper: Το τέρας στον διάδρομο, του David Greig.
nooz.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου