Οι συμπεριφορές ψυχολογικής και συναισθηματικής χειραγώγησης πλήττουν την ψυχική υγεία και είναι δυνητικά επικίνδυνες για το άτομο που τις υφίσταται .
Στην πραγματικότητα ο συναισθηματικός χειρισμός ενός ατόμου μπορεί να το καταστήσει ψυχολογικά αιχμάλωτο. Αυτό που κάνει αυτού του είδους τη χειραγώγηση περισσότερο επικίνδυνη, είναι το γεγονός ότι το άτομο που τη δέχεται μπορεί να μην έχει επίγνωση της θέσης του.
Η ένδειξη ότι ο ένας σύντροφος αρχίζει να χρησιμοποιεί σεξουαλικούς χειρισμούς στον άλλο είναι οι διεστραμμένες και δυσλειτουργικές σεξουαλικές συμπεριφορές και προθέσεις του πρώτου.
Ένα άτομο που γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς της συναισθηματικής χειραγώγησης θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του συντρόφου του, έτσι ώστε σταδιακά να πλήξει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αισθάνεται ανεπαρκής αμφιβάλλοντας για τον εαυτό του και τις αποφάσεις του.
Σε μια σεξουαλική σχέση κάτι τέτοιο δημιουργεί μια σοβαρή ανισορροπία. Η ύπαρξη ανισορροπίας ανάμεσα στους δυο συντρόφους συχνά προμηνύει την έναρξη μιας καταχρηστικής σεξουαλικής σχέσης.
Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς εάν βρίσκεται σε μια σχέση όπου χειραγωγείται συναισθηματικά μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Τα βασικά ενδεικτικά σημεία περιλαμβάνουν:
• Το άτομο συχνά ψεύδεται σχετικά με τις σεξουαλικές του προσδοκίες ή τις τροποποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται άδικες ή μη ρεαλιστικές στον/ στη σύντροφό του.
• Το άτομο συχνά διαστρεβλώνει τα γεγονότα της σεξουαλικής ζωής για να αλλάξει την προοπτική του συντρόφου του. Με τον τρόπο αυτό μπορεί είτε ανοιχτά, είτε συγκαλυμμένα να τον /την εκφοβίσει. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξής φράση «αν δε κάνεις σεξ μαζί μου σήμερα θα σε αφήσω ή θα κάνω σεξ με κάποιον/α πιο ελκυστικό/η». Το άτομο αυτό γνωρίζει πολύ καλά πως θα δημιουργήσει ενοχή και θα κάνει το σύντροφό του να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του εάν δεν ανταποκριθεί στις σεξουαλικές του ανάγκες.
• Το άτομο προβάλει την ενοχή του και υποδύεται το θύμα. Σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη των ακατάλληλων συμπεριφορών κι επιλογών του.
Ο καθηγητής Robert Hare σε ένα από τα βιβλία του περιγράφει μια ακραία μορφή συναισθηματικής και σεξουαλικής χειραγώγησης, αναφερόμενος στο προφίλ του σεξουαλικού ψυχοπαθούς. Τονίζει μάλιστα ότι ο βιασμός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της σκληρής εγωιστικής και βίαιης συμπεριφοράς των ψυχοπαθών και προτείνει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους κατά συρροή βιαστές είναι ίσως ψυχοπαθείς.
Ο καθηγητής παράλληλα υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά τους προκύπτει συχνά από το δυνητικό συνδυασμό τριών παραγόντων
• Την μη αναστολή τη έκφρασης των σεξουαλικών τους επιθυμιών και φαντασιώσεων
• Την επιθυμία απόκτησης ισχύος και ελέγχου
• Την αντίληψη των θυμάτων τους ως αντικείμενα που θα τους προσφέρουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση.
Η ιδέα του ελέγχου είναι πολύ σημαντική. Όταν ένα άτομο εμπλέκεται σε μία σεξουαλική σχέση, μπορεί κανείς να πει ότι αποκαλύπτεται, εκθέτει την πιο ιδιωτική πτυχή του. Πολλοί ψυχοπαθείς το αναγνωρίζουν και το χρησιμοποιούν με σκοπό να χειραγωγήσουν.
Οι σεξουαλικοί ψυχοπαθείς θέλουν τον απόλυτο έλεγχο των θυμάτων τους και είναι αυθεντίες στην τέχνη της χειραγώγησης. Η σεξουαλική υποβολή μέσω των τακτικών χειρισμού και της συναισθηματικής κακοποίησης είναι συχνά το τελευταίο βήμα για την αντικειμενοποίηση του θύματος.
Τα επικίνδυνα αυτά άτομα χρησιμοποιούν εργαλεία και τεχνικές ελέγχου της σκέψης, ώστε να επηρεάσουν τους άλλους. Όταν λοιπόν συνάπτουν μια σεξουαλική σχέση δεν υπάρχει ούτε η συναίνεση του θύματος ούτε η ισότητα ανάμεσα στους δύο συντρόφους, γιατί η ισχύς βρίσκεται από την πλευρά του θύτη.
Πολύ συχνά ένας ψυχοπαθής θα δημιουργήσει μια στενή σχέση, την οποία στη συνέχεια θα μετατρέψει σε σεξουαλική. Η ψυχολογική κακοποίηση είναι αυτή που κάνει πιθανή τη σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική κακοποίηση, από την άλλη, ενισχύει τα αποτελέσματα της ψυχολογικής κακοποίησης.
Η σχέση με ένα σεξουαλικό ψυχοπαθή που γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα για να χειραγωγήσει και να ελέγξει ένα άτομο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.
Συνήθως, τα θύματα στην αρχή δε θέλουν να μιλήσουν για αυτό που τους συνέβη. Χωρίς να μπορούν να αποδώσουν νόημα στο συμβάν μπορεί να κατηγορούν τους εαυτούς τους ή ακόμα να πιστεύουν ότι άξιζαν την κακοποίηση. Κάποιες φορές μάλιστα, ντρέπονται τόσο πολύ για την εμπειρία τους με τον ψυχοπαθή που μοιάζει ευκολότερο να προσπαθήσουν να τη ξεχάσουν.
Η σεξουαλική και συναισθηματική χειραγώγηση λοιπόν μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις για το άτομο που τη δέχεται. Εάν σε οποιαδήποτε σχέση αντιληφθεί κανείς δυναμικές αυτού του τύπου είναι πολύ σημαντικό να ζητήσει άμεσα βοήθεια, έτσι ώστε να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τη σχέση ή να κατανοήσει την αιτιολογία αυτής της δυναμικής. Η αναζήτηση υποστήριξης από ειδικό είναι στην περίπτωση αυτή υψίστης σημασία
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
zougla.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου